Podczas dzisiejszej konferencji prasowej poprzedzającej otwarcie targów POLAGRA FOOD minister Jan Krzysztof Ardanowski stwierdził, że w coraz większym stopniu występuje u konsumentów zjawisko patriotyzmu gospodarczego.
– Polacy zaczynają rozumieć, że kupowanie polskiej żywności, żywności wysokiej jakości jest wspieraniem rodzimej gospodarki. Polskie rolnictwo jest siłą napędową polskiej gospodarki – podkreślił szef resortu rolnictwa.
POLAGRA FOOD to targi skoncentrowane wokół smaku, sprzyjające budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności i kupcy z sieci handlowych, hurtownicy oraz detaliści z branży spożywczej. Od wielu lat wspierają one polskich producentów w pozycjonowaniu naszej żywności poza granicami kraju. Targi odwiedzają nie tylko dystrybutorzy żywności z Polski, ale także z zagranicy.
– To wielkie święto polskiej żywności ponieważ tu, w Poznaniu spotykają się czołowi jej producenci – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski otwierając targi.
Minister poinformował, że w roku ubiegłym wartość polskiego eksportu rolnego wyniosła blisko 30 mld euro, a według danych cząstkowych w tym roku może być jeszcze większa.
– Po ograniczeniu produkcji w czasie transformacji i akcesji do UE wracamy do należnej nam pozycji jednego z czołowych producentów żywności w Europie – stwierdził szef resortu rolnictwa.
– Nasza żywność jest synonimem najwyższej jakości, a na bardzo konkurencyjnych rynkach trwa ostra walka o pozycję. Dlatego mamy też do czynienia ze szkalowaniem naszej żywności, z hejtem – dodał minister Ardanowski.
Szef resortu rolnictwa podkreślił bardzo dobrą, ścisłą współpracę ze wszystkimi służbami i instytucjami odpowiedzialnymi za jakość i bezpieczeństwo żywności.
– Przy obrocie sięgającym milionów ton mogą się zdarzyć jakieś incydenty. To bywa wszędzie. Te przypadki należy bezwzględnie eliminować, ale nie wolno w żaden sposób uogólniać tego na całą branżę, bo to prowadzi do nieuzasadnionej utraty wizerunku polskiej żywności – podkreślił minister.
– Nasze rolnictwo rozwija się wielotorowo. Wprowadziliśmy szereg rozwiązań dotyczących możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa, podejmowania i rozwijania działalności poza rolnictwem, a jeszcze w tym roku wprowadzimy przepisy pozwalające na uruchomienie małych ubojni – poinformował minister.
Prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Przemysław Trawa poinformował, że w tegorocznej edycji targów bierze udział około 1100 firm związanych głównie z produkcją żywności.
– Targi odwiedzają licznie również przedstawiciele gastronomii i szefowie kuchni. Dziesięciu najlepszych szefów kuchni będzie rywalizowało o Kulinarny Puchar Polski – powiedział prezes Trawa.
Uczestniczący w konferencji sekretarz stanu Szymon Giżyński zwrócił uwagę na coraz lepsze postrzeganie rolników przez Polaków. Według badań ponad 80% naszych rodaków uważa, że mieszkańcy wsi najlepiej dbają o zachowanie tradycji, o kulturę, a 60% jest zdania, że polscy rolnicy, gospodarze są bardzo dobrymi przedsiębiorcami.
W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoje produkty prezentuje szerokie grono firm z sektora mięsnego i mleczarskiego. Są także przetwórcy owoców i warzyw, producenci słodyczy, herbat smakowych, ziół, przypraw, a także napojów i alkoholi.
W Poznaniu jest też wielu wystawców zagranicznych m.in. z Chorwacji, Francji, Indonezji, Chin, Indii, Litwy, Niemiec, Korei, Rosji, Senegalu, Węgier i Włoch.
Na targach są także stoiska Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji podległych. Nowością tegorocznej edycji jest „Wyspa Innowacji”, gdzie utworzone zostało wspólne stoisko wszystkich instytutów badawczych nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego i Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Można tu m.in. zapoznać się ze starymi odmianami roślin uprawnych, dowiedzieć się na czym polega proces tradycyjnego wędzenia, zapoznać się z etapami produkcji cukru, a pod mikroskopem poobserwować rozwój drożdży.
Razem z Targami POLAGRA FOOD minister Ardanowski otworzył także targi POLAGRA TECH, POLAGRA GASTRO, INVEST HOTEL, TAROPAK, 4PRINT.
POLAGRA TECH to Targi Technologii Spożywczych, których oferta skierowana jest do różnych gałęzi tego przemysłu m.in. mięsnej, rybnej, przetworów owocowo-warzywnych, mleczarskiej, zbożowej, napojów i wyrobów gastronomicznych.
POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL to targi podczas których przedstawiciele gastronomii i hotelarstwa mogą poznać najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane restauracjom i obiektom noclegowym.
TAROPAK to Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania. To forum prezentacji najnowszych rozwiązań technologicznych branży opakowaniowej.
4PRINT | DIGITAL | INDUSTRIAL | FLEKSO | 3D to prezentacja innowacyjnych technologii druku na różnych materiałach, m. in. Druk 3D czy techniki offsetowe.
Ten cały blok targowy dedykowany jest branży spożywczej i zapewnia dotarcie z ofertą do branży gastronomicznej, poznanie najnowszych rozwiązań w zakresie maszyn i urządzeń stosowanych w branży spożywczej, a także dyskusje w gronie ekspertów i wymianę doświadczeń.
za minrol.gov.pl